Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 stycznia 2015

Wątróbka drobiowa i jabłko w panierce



300- 400 g wątróbki drobiowej
sól
pieprz
2 łyżki mąki
2-3 jabłka
1 cebula
ziemniaki ok 500 g
tłuszcz do smażenia




Ziemniaki obrać, pokroić na frytki lub sprężynki.
Wątróbkę umyć i osączyć na durszlaku.
Jabłka przekroić w ząbki lub zwykłe grube plastry, jedno można pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w talarki.
Grube kawałki jabłka wrzucić na chwilę na wrzątek z jednym goździkiem. Wyjąć i osuszyć.
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. W rondelku rozgrzać trochę tłuszczu.
Wrzucić frytki lub ziemniaki. Smażyć na złoty kolor. Lub we frytownicy.
Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę i drobniej pokrojone jabłko, przysmażyć i rozłożyć na 2-3 talerze. Następnie do panierki włożyć obgotowane jabłka i usmażyć. Ułożyć na talerzu. W tej samej panierce panierować wątróbkę i smażyć z obu stron. Podać z frytkami. (u mnie to sprężynki)






1 komentarz:

  1. mmm...zjadłabym :) ostatnio w wielu miejscach natykam się na wątróbkę, to chyba znak, ze pora ją u siebie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...