1 ośmiornica
listek laurowy
1-2 łyżeczki oregano
2-3 ząbki czosnku
sól
odrobina chili suszonej w płatkach
ocet jabłkowy
oliwa
Ośmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy. Ugotować do miękkości z listkiem laurowym. Odcedzić, wystudzić , pokroić na kawałki posolić lekko, ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy.
Odstawić na kilka dni.
Tak zamarynowana ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku.
Smakowicie wygląda ta ośmiornica ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj swoja pożarliśmy, wyjątkowo smakowita była. Twój sposób do sprawdzenia bo brzmi kusząco.
OdpowiedzUsuńmiałam kupić ale zupełnie nie mam na nią pomysłu..;(
OdpowiedzUsuńDobra chociaż?
Jasne :) ja kupiłam 3
UsuńJa kupiłem 4 duże, będę robił dziś marynowaną i w oleju,mniam, mniam .
OdpowiedzUsuńHenry