Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 lutego 2015

Ośmiornica marynowana




1 ośmiornica
listek laurowy
1-2 łyżeczki oregano
2-3 ząbki czosnku
sól
odrobina chili suszonej w płatkach
ocet jabłkowy
oliwa

Ośmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy. Ugotować do miękkości z listkiem laurowym. Odcedzić, wystudzić , pokroić na kawałki posolić lekko, ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy.
Odstawić na kilka dni.
Tak zamarynowana ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku.





5 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda ta ośmiornica ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj swoja pożarliśmy, wyjątkowo smakowita była. Twój sposób do sprawdzenia bo brzmi kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  3. miałam kupić ale zupełnie nie mam na nią pomysłu..;(
    Dobra chociaż?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kupiłem 4 duże, będę robił dziś marynowaną i w oleju,mniam, mniam .
    Henry

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...