Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 lutego 2015

Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi


2 ogony wieprzowe
listek laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2-3 pomidory
1 czerwona papryka
4 ziemniaki
2 marchewki
150 g grzybków mrożonych leśnych
pietruszka
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta lubczyku
szczypta oregano
koperek
natka pietruszki
szczypta czerwonej słodkiej papryczki

na kluski
1 szkl mąki
1 jajko
sól
woda

Ogony umyć zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości.
Przygotować większy ok 4 l  garnek przelać wywar , uzupełnić wodą do ok połowy garnka.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wysmażyć aż nieco odparuje. Grzybki ugotować przez ok 20 min osobno. Odcedzić , przekroić na mniejsze kawałeczki.
Dodać warzywną papkę do zupy, Ziemniaki , marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki i przyprawy dodać do zupy.
Gotować aż warzywa będą miękkie.

Z mąki jajka i soli przygotować gęste ciasto, dodać wody i wyrobić łyżką, W małym garnku zagotować wodę i łyżką kłaść kluseczki. Zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą.

Zupę podawać z kluseczkami , posypać koperkiem i natką pietruszki .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...