450 g mięsa (szynka-łopatka)
350 g dobrej kiełbasy
300 g boczku wędzonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
100 g pieczarek
1 puszka groszku
4-5 ogórków kiszonych
1 marchewka
garść pokrojonego pora
sól
pieprz
1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
1 łyżeczka lubczyku suszonego
kolendra
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
majeranek
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
Natka pietruszki
Mięso, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, nieco drobniej pokroić cebulę i pieczarki, czosnek posiekać drobniutko. Na dnie garnka rozpuścić 1 łyżkę smalcu, włożyć pokrojone składniki i smażyć aż odparuje cały płyn. Wlać do garnka ok 2 l wody,dodać pokrojoną kostkę marchewkę, por i przyprawy utłuczone w moździerzu. Gotować pod przykryciem ok 40- 45, min aż mięso i marchewka będą miękkie. W międzyczasie posiekać pieczarki, przysmażyć i dodać do zupy w trakcie gotowania. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty. Dodać pokrojone w kostkę ogórki osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z łyżki smalcu i mąki przygotować zasmażkę i dodać do ugotowanego forszmaku. Dobrze wymieszać, jeszcze chwilkę pogotować.. posypać zieleniną .
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.