Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 marca 2015

Kiełbasa z jelenia


650 g mięsa gulaszowego z jelenia
1 kg tłustego boczku
1 łyżeczka jałowca
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka cukru
pół gałki muszkatołowej
pół łyżki majeranku
sól 30 g w tym łyżka pelkosoli
pół szkl wody
pieprz
1 łyżka pieprzu ziołowego


Mięso i boczek zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy  utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek.
Farsz wyrabiać przez ok 40 min.
Włożyć do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na ok 24 godziny.
Kiełbaśnice namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku.
Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać .
Wędzić . ok 3 godziny. Następnie parzyć w temp 85 st przez 20 min






5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! taką kiełbasą to się można delektować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Chciałem zapytać czy trzeba parzyć kiełbasę? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sparzyłam , ale potem sie zastanawiałam po co? lepiej jest podpiec pod koniec wedzenia i zostawić bez parzenia, a nawet podsuszyć.

      Usuń
  3. Robię kiełbasy (amatorsko) z wieprzowiny, nigdy nie robiłem z dziczyzny. Dostałem piękne 5kg mięsa z jelenia. Dodam 2kg słoniny, przyprawy, zamarynuję na sucho przez 3 dni. W sobotę uwędzę w temp. 55 st C (3h) i 75 st C (1h). Nie będę parzył. Czy będzie dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wedliny robię amatorsko .. czekam na relację :) Powinna się udać, sekret tkwi jedynie w długim mieszaniu ..

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...