Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 marca 2015

Kiełbasa z jelenia


650 g mięsa gulaszowego z jelenia
1 kg tłustego boczku
1 łyżeczka jałowca
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka cukru
pół gałki muszkatołowej
pół łyżki majeranku
sól 30 g w tym łyżka pelkosoli
pół szkl wody
pieprz
1 łyżka pieprzu ziołowego


Mięso i boczek zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy  utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek.
Farsz wyrabiać przez ok 40 min.
Włożyć do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na ok 24 godziny.
Kiełbaśnice namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku.
Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać .
Wędzić . ok 3 godziny. Następnie parzyć w temp 85 st przez 20 min






1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie! taką kiełbasą to się można delektować :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...