ciasto
4 szkl mąki
1 kostka masła 200 g
4 żółtka
3 łyżki śmietany
pół szkl cukru
cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
1 batat ok 400 g
1 szkl orzechów włoskich
pół szkl cukru
otarta skórka z cytryny
cukier waniliowy
2 łyżki bułki tartej
Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto.
Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść widelcem, orzechy utłuc w moździerzu , dodać do masy, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i bułkę tartą (ale tylko wtedy gdy masa jest zbyt rzadka.
Wymieszać. Wałkować cienko i formować ciasteczka w kształcie ravioli lub małych pierożków.
Piec na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.
Ciekawy pomysl...
OdpowiedzUsuńNie wpadlabym na uzycie slodkich ziemniakow w ciasteczkach!
:)