1 kg ziemniaków (obranych)
1 duża cebula
2 jajka
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g słoniny
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Słoninę skroić i wytopić aż powstaną rumiane skwarki.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać skwarki i trochę tłuszczu, jajka, mąkę , proszek do pieczenia, drobniutko pokrojoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Piec 30 min (z termoobiegiem) Podawać z mlekiem lub kefirem.
Równie dobrze Kugiel smakuje odsmażany podany z sosem mięsno grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.