Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 marca 2015

Kugiel - Baba ziemniaczana


1 kg ziemniaków (obranych)
1 duża cebula
2 jajka
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g słoniny
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Słoninę skroić i wytopić aż powstaną rumiane skwarki.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać skwarki i trochę tłuszczu, jajka, mąkę , proszek do pieczenia, drobniutko pokrojoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Piec 30 min (z termoobiegiem)  Podawać z mlekiem lub kefirem.



























Równie dobrze Kugiel smakuje odsmażany podany z sosem mięsno grzybowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...