600 g żeberek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
2 łyżeczki miodu
szczypta suszonej papryki
szczypta oregano
szczypta czosnku niedźwiedziego
3 ząbki czosnku
ziemniaki ok 9 szt równej wielkości
Żeberka umyć, pociąć na porcje po jednym żeberku.
Z przypraw oliwy, octu i sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, namoczyć w niej żeberka, posypać drobno posiekanym czosnkiem , odstawić na ok 3 godziny.
Ziemniaki obrać, umyć i naciąć z jednej strony na bardzo cieniutkie plasterki. Polać olejem, posypać solą i pieprzem ziołowym. Ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.