3 serca wieprzowe
1 duża cebula
szczypta chili
jałowiec
kolendra
rozmaryn
sól
pieprz
pół szkl wina czerwonego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka smalcu
3 łyżki dobrej śmietany
kluseczki
300 g ugotowanych ziemniaków
1 szkl mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu.
W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć na smalcu cebulę, dodać pokrojone serca i przyprawy.
Smażyć aż cały płyn odparuje, wtedy podlać winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę.
Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku.
Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.