Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 maja 2015

Chleb żurkowy w garnku rzymskim



500 ml zakwasu do żurku (w butelce)
900 g mąki żytniej żurkowej
1 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
25 g drożdży
2 łyżki oliwy
2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam.
3/4 szkl wody.

Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą noc.
Rano dodać oliwę, resztę drożdży, wodę i wyrabiać dodając mąkę stopniowo aż ciasto będzie dostatecznie gęste i wyrobione.
Po ok 20 min wyrabiania ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Garnek rzymski wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami.
Po upływie godziny, ciasto wyjąć , uformować bochenek i włożyć do garnka rzymskiego.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą i posypać ziarnami.
Przykryć i wstawić do zimnego piekarnika.
Nastawić temperaturę na 240 st. Kiedy piekarnik uzyska juz ustawioną temperaturę, piec przez 15 min. po czym zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 15 min. Następnie odkryć i jeżeli zachodzi taka potrzeba przyrumienić górę chleba.
Po wyjęciu spryskać wodą i zawinąć w papier i grubą  ścierkę.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...