Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 czerwca 2015

Curd truskawkowy


1 kg truskawek (oczyszczonych)
pół cytryny
700 g cukru
200 g masła
8 jajek

Truskawki zmiksować, można przetrzeć przez sito ale ja tego nie robiłam.
Jajka z cukrem ubić na parze , dodać sok z cytryny, i masło.
Ubijać aż masło się rozpuści, następnie dodać zmiksowane truskawki i ciągle ubijając rozgrzać dobrze curd , ale nie zagotować, jajka powinny zagęścić krem w innym przypadku mogą się zważyć.
Temperatura ok 80 st c.
Krem przelać do słoiczków i zakręcić.

Można go podawać z placuszkami, pierożkami na słodko, naleśnikami, kluskami... itp.






1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...