ciasto:
1,5 szkl mąki
125 g masła
1 jajko
szczypt soli
szczypta pieprzu
szczypta proszku do pieczenia
nadzienie;
3 cykorie
160 g bryndzy
0,5 szkl mleka
2 jajka
sól
pieprz ziołowy
świeże zioła; bazylia, majeranek, hyzop
Cykorię przekroić na 4 wyciąć delikatnie głąb ale tak by się nie rozpadły, przysmażyć z obu stron na odrobinie oleju.
Ciasto zagnieść z podanych składników, wylepić formę do tarty i podpiec ok 12 min w temp 200 st
Ser, mleko przyprawy, jajka i posiekane zioła zmiksować w kubku blendera.
Na podpieczonym cieście ułożyć cykorię, zalać masą serowo-jajeczną i ułożyć kilka plasterków pomidora.
Zapiec w temp 180 st przez ok 20 min z termoobiegiem.
Podawać z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.