na 3 osoby
6 dużych pieczarek
1 bakłażan
1/4 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypta oregano
żółty ser
boczek wędzony w plastrach
Bakłażana pokroić w kostkę i posolić, odstawić na kilka godzin by porządnie pozbył się soku. Przepłukać i odcedzić.
Pieczarki oczyścić, wyrwać resztki nóżki i ułożyć w natłuszczonej brytfance.
Na patelni przysmażyć z obu stron boczek, aż się przyrumieni, zdjąć na ręcznik papierowy.
Na tym tłuszczu smażyć bakłażan z papryką przez ok 7-10 min, pod koniec dodać czosnek.
Przestudzić a następnie włożyć do wnętrza pieczarek. Posypać niewielką ilością żółtego sera.
stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st.
Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach plastry boczku.
Podawać z frytkami i pomidorem.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.