Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 sierpnia 2015

Pieczarki faszerowane bakłażanem duszonym i zapiekane z chipsem z boczku


na 3 osoby

6 dużych pieczarek
1 bakłażan
1/4 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypta oregano

żółty ser
boczek wędzony w plastrach

Bakłażana pokroić w kostkę i posolić, odstawić na kilka godzin by porządnie pozbył się soku. Przepłukać i odcedzić.
Pieczarki oczyścić, wyrwać resztki nóżki i ułożyć w natłuszczonej brytfance.
Na patelni przysmażyć z obu stron boczek, aż się przyrumieni, zdjąć na ręcznik papierowy.
Na tym tłuszczu smażyć bakłażan z papryką przez ok 7-10 min, pod koniec dodać czosnek.
Przestudzić a następnie włożyć do wnętrza pieczarek. Posypać niewielką ilością żółtego sera.
stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st.
Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach plastry boczku.

Podawać z frytkami i pomidorem.



Opublikowany w



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...