1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki gryczanej
1 jajko
125 g masła
szczypta soli,
szczypta pieprzu
szczypta proszku do pieczenia
nadzienie
fasolki chińskie (fasolnik)ok 200 g
garść pomidorków cocktailowych
1 pierś z kurczaka (połówka)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
oregano
bazylia
200 ml śmietany
100 g sera feta lub typu feta
ser do posypania -mozzarella lub inny.
Z podanych składników na ciasto zagnieść twarde ciasto i wylepić formę do tarty podciągając brzegi. Nakłuć widelcem.
Śmietanę, ser, 1 ząbek czosnku , jajko sól i pieprz do smaku włożyć do kubka blendera i porządnie zmiksować. Zioła mogą być świeże.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować.
Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić.
Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową masą i posypać żółtym serem, zapiec przez ok 25 min.
Fasolnik chiński to taki odpowiednik naszej fasolki szparagowej. Jest długi do ok 60 cm i nie ma łyka jak większość naszych fasolek. Polecam uprawę na własnych działkach. U mnie gości on od kilku lat.
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńChyba nie jadłam takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńPrzepis powstał u mnie wiec zdziwiłabym sie gdyby juz ktoś taką jadł :)
Usuń