3 szklanki mąki
25 dag twarogu
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka spirytusu lub octu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody
ok. 450 g mięsa mielonego
pół szklanki kefiru
2 cebule
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz ziołowy staropolski
olej do smażenia
Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto.
Mięso włożyć do miski posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, natkę posiekać, dodać kefir, przyprawić do smaku i wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć mięsny farsz na 1 cm grubości. Mięso przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta.
Czebureki smażyć w głębokim oleju.
Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony.
Podawać z barszczykiem lub bulionem, albo inną zupą do popijania.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńbyły fantastyczne :) pierwszy ale nie ostatni raz na pewno.
Usuń