Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 września 2015

Duszony boczniak, karkówka i ziemniaczki



350 g boczniaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 papryki
sól
pieprz
200 ml śmietany 22%
masło do smażenia

karkówka w plastrach
musztarda
sól 
pieprz

Karkówkę zamarynować, solą, pieprzem i posmarować z obu stron musztardą, odstawić w chłodne miejsce.
Boczniaka pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę. 
Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić cebulkę i czosnek, dodać boczniaka i paprykę, smażyć aż odparują płyny, następnie podlać wodą, ok 0,5 szkl , dodać przyprawy i przykryć. 
Dusić ok 20 min. Na koniec dodać śmietanę i pogotować jeszcze chwilę.
Karkówkę usmażyć na złoty kolor, można na patelni grillowej. 
Podać z ziemniaczkami z wody. 
Do przybrania i posypania użyłam bazylii i gałązki hyzopu.






1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...