Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 września 2015

Kartoflanka z kluskami z pod pachy - skubanymi

Zupa z domu rodzinnego 

na zupę
porcja rosołowa lub tylko kości
marchewka
pietruszka
cebula
2-3 ziemniaki
listek selera
natka pietruszki

na kluski
1 szkl maki
1 jajko
szczypta soli
woda


W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać do zupy, Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować do miękkości.
Z mąki jajka soli i odrobiny wody zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki, dodać do zupy.
Należy zwrócić uwagę na to by nie dodać za dużo klusek . Zagotować zupę, posypać natką pietruszki.





Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów 
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...