kurczak
sól
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
pół limonki
oliwa
ziemniaki 5-6 szt
1 dynia hokkaido
Kurczaka umyć, przeciąć wzdłuż kręgosłupa i przełamać lekko by się otworzył.
Czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy, wyciśnięty sok z limonki i miód wymieszać, natrzeć kurczaka i odłożyć na kilka godzin do lodówki.
Ziemniaki obrać i przekroić każdy na 4 części. Dynię przekroić na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne. Ziemniaki skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dynię również skropić oliwą i posypać przyprawami.
Kurczaka ułożyć w brytfance razem z ziemniakami, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 190 st na ok 40 min, Po tym czasie zdjąć folię, obok wstawić jeszcze dynię hokkaido i piec wszystko jeszcze ok 30- 40 min. pod koniec włączyć termoobieg do lepszego przyrumienienia.
Dodatkowo można podać surówkę, Ja zrobiłam z marchewki i pora, z oliwą .
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.