1 dynia makaronowa
250 g ricotty
1 jajko
sól
pieprz
puszka kukurydzy
1 kulka mozzarelli
oregano
1 pomidor
szczypta mięty
2 ząbki czosnku
1 por
4-5 kromek chleba
Dynię upiec w temp 190 st przez ok 35 min. Wystudzić, Wydrążyć całą widelcem.
Do wydrążonej dyni dodać ricottę, kukurydzę, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku oraz jajko i wymieszać.
Formę 23-28 lub tortownicę wyłożyć chlebem bez skórki. Na chleb wyłożyć masę dyniową, rozłożyć plasterki pomidora, krążki pora (można posypać kukurydzą odłożoną ok 2 łyżki)
Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i posypać oregano. Zapiekać ok 45 min w temp 180 st.
Podać z ostrym sosem pomidorowym.
Opublikowany w
Ciekawa kombinacja :) Nie robiłam jeszcze zapiekanki na chlebie :)
OdpowiedzUsuń