Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 października 2015

Zupa dyniowa z pierożkami


zupa
1 mała dynia hokkaido
500 ml wywaru wołowego
sól
pieprz
papryka
imbir
1 łyżka śmietany

pierożki
1 szkl mąki
pół szkl gorącej wody
sól
łyżeczka oleju

nadzienie
100 g mięsa mielonego
ćwierć cebulki
sól
pieprz

Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić.
Z mąki wody , soli i oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku.
Dynię pokroić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Zagotować zupę, Podprawić śmietaną.
Pierożki smażyć na maśle i podać z gorącą zupą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...