zupa
1 mała dynia hokkaido
500 ml wywaru wołowego
sól
pieprz
papryka
imbir
1 łyżka śmietany
pierożki
1 szkl mąki
pół szkl gorącej wody
sól
łyżeczka oleju
nadzienie
100 g mięsa mielonego
ćwierć cebulki
sól
pieprz
Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić.
Z mąki wody , soli i oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku.
Dynię pokroić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Zagotować zupę, Podprawić śmietaną.
Pierożki smażyć na maśle i podać z gorącą zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.