Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 listopada 2015

Ruskie naleśniki


na naleśniki;
300 ml wody
300 ml mleka
1 jajko
mąka
sól cukier

nadzienie;
1 kg ziemniaków
0,5 kg białego sera (twaróg)
1 jajko
sól
pieprz
2 cebule
tłuszcz do smażenia.

Ziemniaki ugotować, wystudzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać do ziemniaków, ser rozkruszyć, dodać jajko, i przyprawy do smaku. wymieszać dobrze ręką.
Mleko i wodę rozmieszać z jajkiem, dodać łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, następnie dodać mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej lekko gęstniejącej śmietanki (proste naleśnikowe)
Usmażyć naleśniki smarując tłuszczem patelnię, Można użyć kawałka słoninki.
Naleśniki nadziać ruskim nadzieniem. zwinąć w kopertę lub w rulonik. Przed podaniem odsmażyć i polać śmietaną.


2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...