na naleśniki;
300 ml wody
300 ml mleka
1 jajko
mąka
sól cukier
nadzienie;
1 kg ziemniaków
0,5 kg białego sera (twaróg)
1 jajko
sól
pieprz
2 cebule
tłuszcz do smażenia.
Ziemniaki ugotować, wystudzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać do ziemniaków, ser rozkruszyć, dodać jajko, i przyprawy do smaku. wymieszać dobrze ręką.
Mleko i wodę rozmieszać z jajkiem, dodać łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, następnie dodać mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej lekko gęstniejącej śmietanki (proste naleśnikowe)
Usmażyć naleśniki smarując tłuszczem patelnię, Można użyć kawałka słoninki.
Naleśniki nadziać ruskim nadzieniem. zwinąć w kopertę lub w rulonik. Przed podaniem odsmażyć i polać śmietaną.
O jakie ciekawe nadzienie.
OdpowiedzUsuńteż czasem robię, uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńMoja babcia też zawsze tak robiła! Smakują genialnie :)
OdpowiedzUsuń