Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 grudnia 2015

Śliżyki wileńskie



2 szklanki mąki
10-15 g drożdży
pół szklanki mleka
1 jajko
łyżka cukru
szczypta soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem, do mąki dodać jajko i sól.
Dodać mleko z drożdżami i zarobić ciasto. zagniecione odłożyć w ciepłe miejsce pod ściereczką.
Kiedy wyrośnie, formować wałeczki i kroić małe kopytka, upiec w piekarniku w temp 170 st ok 20 min. aż się przyrumienią.


mak do kluseczek

1 szklanka maku
0.5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
pół szkl mleka
garść rodzynek
garść bakalii mieszanych

Mak wsypać do 2 szklanek wrzącej wody, zagotować i pozostawić na kilka godzin godz, wylać na sito i odcedzić. Pozostawić do czasu aż woda dobrze osiąknie. Odsączony mak dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem.  Utrzeć mak z cukrem i miodem dodać opłukane rodzynki i posiekane drobno bakalie i wymieszać dolewając przed samym podaniem mleko.
tak przygotowanym makiem zalać śliżyki i odstawić przed podaniem na ok 2 godziny by trochę wciągnęły mleka.


3 komentarze:

  1. zainteresował mnie ten przepis, czy śliżyki można podawać z czymś innym niż mak? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się szczerze ze nie wiem.. w niektórych regionach podaje się zupe makową z tymi ślizykami ale w jaki sposób się przygotowuje, jeszcze nie dotarłam :) .

      Usuń
  2. U mnie w domu od pokoleń. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...