2 szklanki mąki
10-15 g drożdży
pół szklanki mleka
1 jajko
łyżka cukru
szczypta soli
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem, do mąki dodać jajko i sól.
Dodać mleko z drożdżami i zarobić ciasto. zagniecione odłożyć w ciepłe miejsce pod ściereczką.
Kiedy wyrośnie, formować wałeczki i kroić małe kopytka, upiec w piekarniku w temp 170 st ok 20 min. aż się przyrumienią.
mak do kluseczek
1 szklanka maku
0.5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
pół szkl mleka
garść rodzynek
garść bakalii mieszanych
Mak wsypać do 2 szklanek wrzącej wody, zagotować i pozostawić na kilka godzin godz, wylać na sito i odcedzić. Pozostawić do czasu aż woda dobrze osiąknie. Odsączony mak dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Utrzeć mak z cukrem i miodem dodać opłukane rodzynki i posiekane drobno bakalie i wymieszać dolewając przed samym podaniem mleko.
tak przygotowanym makiem zalać śliżyki i odstawić przed podaniem na ok 2 godziny by trochę wciągnęły mleka.
zainteresował mnie ten przepis, czy śliżyki można podawać z czymś innym niż mak? Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze ze nie wiem.. w niektórych regionach podaje się zupe makową z tymi ślizykami ale w jaki sposób się przygotowuje, jeszcze nie dotarłam :) .
UsuńU mnie w domu od pokoleń. Pycha!
OdpowiedzUsuń