1 szkl cukru
1 szkl śmietany
150 g margaryny
4 jajka
3 szkl mąki
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia (ok 3 łyżeczki)
2 łyżeczki kakao
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku i po trochu mąki i resztę składników.
odłożyć kilka łyżek ciasta i wymieszać je z kakao.
(Ja włożyłam je z powrotem na jeden bok naczynia z ciastem i stopniowo wlewałam ciasto jedno i drugie tak by tworzyły się smugi płynąc ciasto ułoży się w ładne mozaiki. )
piec ok 50 min w temp 180 st
Pamietam jak moja mama robiła babkę z dodatkiem kwaśniej smietany. Niestety, ale przepisy miała w głowie a nie w zeszycie. Pytałam o proporcje, ale teraz już nie pamieta. Muszę obowiązkowo tę wypróbować
OdpowiedzUsuń