Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 marca 2016

Zakwas do żurku


100 g maki żytniej
50 g mąki żytniej razowej
4 ząbki czosnku
6 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
600 ml  letniej wody

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu kamionkowym lub szklanym, czosnek przekroić,  .Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. 
Kiedy zakwas zacznie pachnieć i pienić się, można spróbować kwaśność.. 
Przelać do butelek i przechowywać w lodówce do ok 2 tygodni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...