Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 sierpnia 2016

Papryka faszerowana kaszą bulgur


3 papryki ładne czerwone
120 g kaszy bulgur
300 g mięsa mielonego
sól
pieprz
jajko
oregano
szczypta cynamonu
pieprz ziołowy staropolski

3 pomidory
1 cebula
200 ml śmietany 22%

Paprykę myjemy, odkrawamy ładnie tuż za korzonkiem , odkrywamy, i oczyszczamy z nasion, wycinając całe gniazdo nasienne.
Kaszę bulgur gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu.
Kaszę studzimy, i mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami.
Nadziewamy dokładnie ugniatając papryki i ustawiamy je obok siebie.

Następnie nastawiamy na ogień garnek w którym zmieszczą się na stojąco wszystkie papryki.
Kroimy cebulę, i pomidory obrane ze skórki, podlewamy tłuszczem i smażymy przez kilka minut, następnie podlewamy wodą dodajemy sól i pieprz i ustawiamy papryki obok siebie.
Gotujemy pod przykryciem 40 min.  Wyjmujemy ostrożnie papryki, sos miksujemy za pomocą blendera i przyprawiamy do smaku a na koniec podprawiamy śmietaną, można do śmietany dodać odrobinę mąki ale nie jest to koniecznie. Paprykę podajemy z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...