Głóg owoc doskonale wysuszony i świeży od ze sklepu ze zdrową żywnością jest wspaniałym dodatkiem do naparów i przetworów, poprawia smak herbaty czarnej która bez dodatków równie dobrze smakuje, jak również ma wiele właściwości leczniczych.
Sklep Galeria Herbat ma duży wybór ziół, herbat, bakalii, suplementów diety i innych wspaniałości do każdej kuchni https://www.galeriaherbat.pl/category/zdrowe-odzywianie?horizontal
Przepis na nalewkę z owoców głogu: źródło; Sklep Galeria Herbat
0,5kg suszonych owoców głogu należy wsypać do dużego naczynia,
0,5l spirytusu wymieszanego z 0,5 szkl. (125ml) wody zalać owoce głogu.
Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na czas dwóch tygodni. Po tym czasie należy odlać z owoców alkohol.
Zagotować 400ml wody, dodać laskę cynamonu lub 1 łyżeczkę sproszkowanego, 5 goździków, otartą skórkę z 1 cytryny oraz 1 łyżkę cukru. Całość zagotować i odczekać do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana. Następnie trzeba ściągnąć utworzoną pianę, zestawić z palnika i wlać alkohol do powstałego syropu.
Ponownie zalać owoce, szczelnie zamknąć i odczekać 3dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Zastosowanie w leczeniu;
Preparaty z głogu stosuje się przede wszystkim w chorobach serca, m.in. w chorobie wieńcowej czy zaburzeniach rytmu serca – oczywiście pod kontrolą lekarza. Związki flawonoidowe zawarte w kwiatach i owocach głogu działają bowiem rozkurczowo na naczynia wieńcowe serca, a tym samym zwiększają dopływ krwi bogatej w tlen do serca. Wówczas poprawia się praca tego narządu, a zmniejszają się dolegliwości bólowe i uczucie duszności. Z kolei procyjanidy obniżają ciśnienie krwi, w związku z tym po głóg mogą sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Można go również stosować przy bólach i zawrotach głowy. Natomiast alkoholowe wyciągi z kwiatów głogu działają uspokajająco.
Jedynym przeciwskazaniem do stosowania głogu jest niedociśnienie.
Przepis na napar z głogu na nadciśnienie
Łyżkę ususzonych kwiatów lub liści głogu wsyp do szklanki i zaparz wrzącą wodą. Naparzaj pod przykryciem przez 15 minut, a potem przecedź. Tak przygotowany napar pij 2 razy dziennie.
źródło
Cudowne zdjęcia... Do ziół, przypraw itp. przekonał mnie www.kcalmar.com/blog. Od tamtej pory czytam ich regularnie i faktycznie urozmaicam dietę.
OdpowiedzUsuńJesień... cóż zrobić? Super przepis, z pewnością z niego skorzystam. Tak już jest, że jesienne wieczory trzeba sobie jakoś umilać. Ja często piję herbatę, ostatnimi czasy vitalis z liści manuka. Brzmi egzotycznie i tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuń