2,5 szkl mąki
6 jajek
0,5 szl oleju
6 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szkl cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki tortowej Młynomag
2 budynie
0,5 l mleka
1 szkl cukru pudru
200 g masła
1 łyżka alkoholu
aromat rumowy
1 łyżka kakao
2 łyżki soku z cytryny
dżem owocowy lub powidła
polewa czekoladowa
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koń
cu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozdzielić na 2 części, do jednej dodać łyzżkę kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać, przełożyć ciasto do dwóch identycznych foremek keksówek i upiec w temp 180 st przez 45 min.
Budyń ugotować bez cukru . wystudzić przykryty folią. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać budyń a następnie dodatki smakowe.
Ciasto pokroić na równe kromki smarować masą i dżemem, przekładać ustawiając równo na długiej tacy lub deseczce na przemian, ciemne, jasne aż do wyczerpania.
Na koniec posmarować boki ciasta. Schłodzić po czym ciasto polać polewą czekoladową.
Kroić ukośne plastry
Moje ulubione świąteczne ciasto, pychota! :D
OdpowiedzUsuńNo kawał ciasta :) Do tego herbatka w ulubionym smaku i na zdrowej wodzie filtrowanej, żeby nie było pretensji że tego cukru to jednak za dużo na raz ;-)
OdpowiedzUsuń