Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 listopada 2016

Metrowiec



2,5 szkl mąki
6 jajek
0,5 szl oleju
6 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szkl cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki tortowej Młynomag

2 budynie
0,5 l mleka
1 szkl cukru pudru
200 g masła
1 łyżka alkoholu
aromat rumowy
1 łyżka kakao
2 łyżki soku z cytryny

dżem owocowy lub powidła
polewa czekoladowa

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koń
cu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozdzielić na 2 części, do jednej dodać łyzżkę kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać, przełożyć ciasto do dwóch identycznych foremek keksówek i upiec w temp 180 st przez 45 min.

Budyń ugotować bez cukru . wystudzić przykryty folią. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać budyń a następnie dodatki smakowe.



Ciasto pokroić na równe kromki smarować masą i dżemem, przekładać ustawiając równo na długiej tacy lub deseczce na przemian, ciemne, jasne aż do wyczerpania.
Na koniec posmarować boki ciasta. Schłodzić po czym ciasto polać polewą czekoladową.

Kroić ukośne plastry









2 komentarze:

  1. Moje ulubione świąteczne ciasto, pychota! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No kawał ciasta :) Do tego herbatka w ulubionym smaku i na zdrowej wodzie filtrowanej, żeby nie było pretensji że tego cukru to jednak za dużo na raz ;-)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...