150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag
350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag
1 szkl mleka
30 g drożdży
50 g oleju
1 łyżka cukru
szczypta soli
nadzienie
0,5 kg kapusty kiszonej
1 średnia cebula
garść grzybów suszonych
szczypta kminku
sól
pieprz ziołowy staropolski
3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
wywar z grzybków
woda do podlania
1 jajko
Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
Ciasto rozwałkować cienko wyciąć kółka wielkości ok 10 cm śr w połowie kółek wyciąć dziurkę .
Na kółeczka całe nakładać kapustę , przykrywać kółeczkiem z dziurką i dookoła zawijając sklejać. Posmarować rozmąconym jajkiem
Udekorować resztą ciasta, wycinać kwiatki foremką i nakładać dekoracyjnie, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 30 min w temp 180 st
Kulebiaczki podajemy z barszczykiem .
Super!
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne! :)
OdpowiedzUsuńAle piękna dekoracja! Coś niesmowitego! Jeszcze ten przepis!! Brawo!
OdpowiedzUsuń