Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 grudnia 2016

Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia


400 g kapusty kiszonej
20 g grzybów suszonych
sól pieprz
1/4 cebuli
3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego
1 łyżka bułki tartej

ciasto;
2 szkl mąki tortowej Młynomag
3/4 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru

Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać.
Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, w garnku drobniej pokroić, na oleju podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę.
doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.
Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia.
piec ok 20 min w temp 180 st. Podawać z barszczykiem.









1 komentarz:

  1. Pyszne są i wyglądają super, może sobie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...