1 szkl śmietanki 30-36 %
5 żółtek
85 g cukru
2 laski wanilii
cukier i palnik
Śmietankę, mleko i oskrobaną wanilię gotujemy i odstawiamy na ok 35 min.
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i nagrzewamy piekarnik do 100 st.
Do utartych żółtek przez sito przelewamy przestudzoną śmietankę, mieszamy i jeszcze raz przecedzamy. Napełniamy foremki i wstawiamy do piekarnika na 75 min. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i ok 2-3 godziny chłodzimy w lodówce.
Następnie tuż przed podaniem, posypujemy creme brulee cukrem, najlepiej brązowym (ja użyłam biały) i palimy cukier palnikiem aż utworzy się karmel i ładnie się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.