Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 lutego 2017

Creme brulee


1 szkl mleka
1 szkl śmietanki 30-36 %
5 żółtek
85 g cukru
2 laski wanilii

cukier i palnik

Śmietankę, mleko i oskrobaną wanilię gotujemy i odstawiamy na ok 35 min.
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i nagrzewamy piekarnik do 100 st.
Do utartych żółtek przez sito przelewamy przestudzoną śmietankę, mieszamy i jeszcze raz przecedzamy. Napełniamy foremki i wstawiamy do piekarnika na 75 min. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i ok 2-3 godziny chłodzimy w lodówce.
Następnie tuż przed podaniem, posypujemy creme brulee cukrem, najlepiej brązowym (ja użyłam biały)  i palimy cukier palnikiem aż utworzy się karmel i ładnie się zrumieni. 
Podajemy z owocami lub bez :) smacznego.


























Pyszny deser francuski przygotowałam z przepisu Pascala Brodnickiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...