500 g mięsa z dzika gulaszowego
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść grzybów leśnych
sól
pieprz
chili
listek laurowy
kilka ziaren jałowca
pół łyżeczki kolendry
pieprz ziołowy staropolski
1 szkl wina czerwonego
1 łyżka sosu sojowego - grzybowego
tłuszcz do smażenia (smalec)
1 puszka pomidorów krojonych 400 g
2 łyżki śmietany
Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy z odrobiną wina.
Mięso myjemy w kilku wodach i wkładamy do marynaty na kilka godzin.
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę smalcu i wkładamy marynowane mięso, lekko osączone, przysmażamy aż odparuje, gasimy winem i dodajemy namoczone uprzednio grzyby oraz pokrojoną drobno marchewkę, por, seler i przyprawy oraz resztę marynaty. Podlewamy jeszcze ok pół szkl wody, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa ok 2 godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą i dusimy dalej.
Na koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze kilka minut i sprawdzamy konsystencję, Można zagęścić jeśli jest taka potrzeba odrobiną mąki.
Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi
Bardzo smakowite danie, muszę jeszcze tylko upolować gdzieś dzika :]
OdpowiedzUsuń