Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

14 lutego 2017

Żeberka z grzybami i ziemniakami jako danie jednogarnkowe.


żeberka (ilość porcji zależy od ilości osób)
sól
pieprz
oregano
majeranek
szczypta hyzopu
szczypta chili w płatkach
estragon
garść suszonych grzybów
2 marchewki
2 cebule
tłuszcz do smażenia
ziemniaki małe (ilość zależna od potrzeb)


Żeberka porcjujemy, na rozgrzanej patelni przysmażamy ze wszystkich stron aż do ładnego zrumienienia. Przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę, wszystkie przyprawy i grzyby i dusimy aż do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą.
Ziemniaki obieramy i na patelni na większym ogniu przyrumieniamy je lekko ze wszystkich stron.
Pod koniec duszenia mięsa dodajemy do sosu ziemniaki i dusimy jeszcze ok 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Zalecam zostawi jeszcze na 10 min potrawę pod przykryciem.




3 komentarze:

  1. teraz nie przestane myśleć o tych żeberkach

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż byłby zachwycony takim obiadkiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam żeberka. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...