Biała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek.
Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne.
Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym serem.
Podajemy je z ćwikłą lub chrzanem. Udekorowane sałatą, rzodkiewkami i jajeczkami zdobią stół Wielkanocny i zaskakują smakiem.
Kiełbaski w cieście francuskim
biała kiełbasa Hańderek
ciasto francuskie
sos pomidorowy a'la keczup
żółty ser
Foremki do muffinek lub małe kokilki.
Kiełbasę kroimy na pół, od zaokrąglonej strony przecinamy kiełbaski do połowy na 4 lub 6.
Ciasto francuskie kroimy na paski o szer 5 cm . Na dno kokilek układamy kwadrat ciasta francuskiego, kładziemy łyżeczkę sosu pomidorowego i mały plasterek sera żółtego. następnie pasek ciasta smarujemy sosem pomidorowym i zawijamy kiełbaskę, Ustawiamy w każdej kokilce jedną sztukę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 20 min. Pieczemy aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Lekko przestudzone układamy na półmisku udekorowanym sałatą. Podajemy z ćwikłą lub chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.