Biała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek.
Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne.
Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym serem.
Podajemy je z ćwikłą lub chrzanem. Udekorowane sałatą, rzodkiewkami i jajeczkami zdobią stół Wielkanocny i zaskakują smakiem.
Kiełbaski w cieście francuskim

ciasto francuskie
sos pomidorowy a'la keczup
żółty ser
Foremki do muffinek lub małe kokilki.
Kiełbasę kroimy na pół, od zaokrąglonej strony przecinamy kiełbaski do połowy na 4 lub 6.
Ciasto francuskie kroimy na paski o szer 5 cm . Na dno kokilek układamy kwadrat ciasta francuskiego, kładziemy łyżeczkę sosu pomidorowego i mały plasterek sera żółtego. następnie pasek ciasta smarujemy sosem pomidorowym i zawijamy kiełbaskę, Ustawiamy w każdej kokilce jedną sztukę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 20 min. Pieczemy aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Lekko przestudzone układamy na półmisku udekorowanym sałatą. Podajemy z ćwikłą lub chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.