ciasto kruche
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli
nadzienie
0,5 szkl cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
60 g masła
80 g suszonych wiśni
Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty)
z reszty formujemy warkoczyk i obkładamy dookoła. Pieczemy w temp 180 st przez ok 20 min.
Studzimy.
Cukier i wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy, dodajemy suszone wiśnie, mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.