Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 maja 2017

Lebioda - łoboda



ok 10 l świeżo zerwanej młodej lebiody
100 g słoniny
1  cebula
garść szczypiorku
sól
pieprz
1,5 szkl mleka
450 ml śmietany
2 łyżki mąki
koperek
jajka na twardo

Lebiodę wypłukać w 2-3 wodach i wrzucić na wrzątek. Pogotować ok 5 min i odcedzić.
Włożyć do garnka i pociąć nożem lub jak ja to robię (dwoma nożami skierowanymi do siebie ostrzami tnę jak nożycami)
Podlać mlekiem i wstawić na wolny ogień. W tym czasie skroić słoninkę i wytopić na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić.
Dodać tłuszcz ze skwarkami i cebulą do lebiody dodać też posiekany szczypiorek i gotować ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i doprawić do smaku.
Posypać koperkiem, podawać z jajkiem na twardo i pieczywem


Potrawa pochodzi z dawnej kuchni pod Lubelskich wiosek kiedy była bieda a lebioda jest po prostu chwastem dostępnym wszędzie.

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wykorzystana lebioda :) Pięknie podane danie!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...