Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 maja 2017

Ośmiornica w czerwonym winie


1 ośmiornica ok 1 kg
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 kieliszek czerwonego wina
sól
pieprz
czerwona papryka słodka
szczypta chili
1 marchewka
kawałek pora
świeże oregano i natka pietruszki
makaron penne (ilość wedle potrzeby) ok 3/4 op na 3 osoby


Ośmiornicę oczyszczamy, wyjmujemy otwór gębowy myjemy i parzymy, następnie wycinamy oczy i dzielimy macki , każdą osobno. Głowę kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, wkładamy ośmiornicę i smażymy aż odparuje cały płyn, po czym gasimy winem i dodajemy marchewkę startą na tarce i posiekanego drobno pora. Przyprawiamy do smaku i dusimy, uzupełniając płyny wodą. Kiedy ośmiornica jest juz dostatecznie miękka po ok 30-40 min zestawiamy z ognia i gotujemy makaron, Odcedzony bez płukania dodajemy do sosu i mieszamy. oddajemy posiekane oregano i natkę pietruszki. Podajemy bezpośrednio na talerze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...