350 g mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną)
250 ml letniej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju
nadzienie
500 g szparagów zielonych
1 cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz
czerwona papryka słodka
100 g kiełbasy wiejskiej
żółty ser
Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem.
Szparagi kroimy na 1 cm kawałeczki odcinając ok 5-7 cm wierzchołków.
Na maśle przysmażamy cebulę i wkładamy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem ok 15 min, na koniec odparowujemy nadmiar płynu i przyprawiamy do smaku.
Na placki wykładamy podduszone szparagi, układamy plasterki kiełbasy i surowe wierzchołku szparagów, następnie posypujemy żółtym serem i odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia, Piekarnik nagrzewamy do 180 st i zapiekamy placki przez ok 25-30 min.
Podajemy placki z różnymi sosami (pomidorowy, czosnkowy)
Ciekawa potrawa. Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń