500 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju
nadzienie
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
pół szkl rosołu
olej do smażenia
sól
pieprz
przyprawa turecka
100 g żółtego sera
Nadzienie
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso i rosół dokładnie rozdrabniamy mięso i dodajemy pomidory, a następnie przyprawy, bez przykrycia gotujemy aż sos zacznie gęstnieć Miksujemy blenderem i gotujemy dalej by odparować , sos powinien być gęsty. Studzimy i mieszamy z tartym na tarce serem.
Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem.
Pieczemy ok 20 min w temp 200 st.
Smacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuń