ciasto
1 szkl maki pszennej
1 szkl maki krupczatki
125 g masła
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
pół szkl cukru
nadzienie
200 g twarogu
pół szkl mleka
2 białka
1 jajko
pół szkl cukru
cukier waniliowy
ok 250 g borówek
Mąkę mieszamy z resztą produktów i zagniatamy ciasto (będzie dość suche ale takie właśnie ma być)
Wyklejamy ciastem formę do tarty.
Składniki nadzienia dobrze zmiksować blenderem.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 15 min.
Wyjmujemy i wylewamy masę serową a na wierzch posypujemy borówkami, zostawiając garść do dekoracji.
Pieczemy ok 30 min . Studzimy i posypujemy borówkami, dekorujemy listkami melisy lub miety .
Świetna tarta! Te krem z twarogu musi być pyszny
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ta tarta, ostatnio jadłam ze szpinakiem, ale coś czuję, że ta będzie sporo lepsza :P
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i aż kusi, żeby jej spróbować!
OdpowiedzUsuńPiękna i apetyczna tarta :) Musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuń