1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
olej
sól
pieprz
kminek
majeranek
1 łyżka mąki
2-3 porcje żeberek
2 łyżeczki musztardy
pieprz
Kapustę odciskamy z soku, jeśli jest zbyt kwaśna to płuczemy w ciepłej wodzie i znów odciskamy.
W głębokiej patelni przysmażamy posiekaną cebulę dodajemy kapustę, smażymy ok 10 min, po czym dodajemy przyprawy, podlewamy wodą (kilkakrotnie) i dusimy do miękkości.
Do miękkiej kapusty dodajemy mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i jeszcze chwilę dusimy aż kapusta zgęstnieje. Wykładamy kapustę do naczynia żaroodpornego.
Żeberka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i musztardą, smażymy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Układamy na kapuście, okrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 180 st na ok 1 godzinę.
Kiedy mięso jest wystarczająco miękkie, potrawa jest gotowa. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
ależ pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWow, jakie pyszniutkie żeberka.. mniam :) Uwielbiam takie dania i mój mąż także!
OdpowiedzUsuń