Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 grudnia 2017

Pielmienie z grzybami



1 kg grzybów świeżych lub mrożonych
1 cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
szczypta estragonu
3-4 łyżki bułki tartej

ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

Grzyby i cebulę mielimy lub bardzo drobno siekamy, w głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy grzyby. Dusimy pod przykryciem przez pół godziny następnie odparowujemy cały płyn, doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy.

Mąkę wsypujemy do miki, dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i łyżką mieszamy, po przestudzeniu zagniatamy ciasto.
Wałkujemy cienko, kroimy w kwadraty o boku ok 6-7 cm .. Na środek nakładamy małą łyżeczkę nadzienia, zaklejamy jak pierożki i zawijamy końcówki jak przy uszkach. gotujemy w osolonym wrzątku i podajemy z cebulką przysmażoną na maśle.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...