3 jajka
3/4 szkl cukru
1 i 3/4 szkl mąki
125 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g tuskawek
Truskawki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na durszlaku.
Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier i zółtka, następnie makę i proszek do pieczenia i na koniec roztopione masło.
Formę do ciasta lub tortownicę (o wym 20x25 cm lub niewielka tortownica) smarujemy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciasto, wyrównujemy wierch i układamy truskawki lekko wciskając . Pieczemy ok 40 min w temp 180 st. Posypujemy cukrem pudrem.
Idealne ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie jadłam takiego ciasta z truskawkami! Pycha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś miałem upiec ciasto z truskawkami, więc spróbuję tego przepisu!
OdpowiedzUsuńPatrzę i podziwiam, i mimo mojej diety chyba wypróbuję dziś ten przepis. Uwielbiam takie ciasta! Proste, bez kremu, przełamane słodkością i kwaskowatością świeżych owoców. Coś niesamowitego. Kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach, już na sam widok Twojego dzieła. Pięknie Ci wyrosło. Gratuluje i zakładam fartuch, bo truskawki czekają! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń