żeberka w pasku lub trójkąt
1 pomior
1 marchewka
1 cebula
pół papryki
kawałek ok 15 cm cukinii
pół dyni hokkaido
natka selera i pora
sól
pieprz
oregano
hyzop
majeranek
tłuszcz do smażenia (smalec)
Żeberka myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Obsmażamy w głębokiej patelni w roztopionym tłuszczu. Dodajemy pokrojone warzywa, zioła, przyprawy i podlewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem ok 1 godzinę. w razie potrzeby jeszcze podlewamy wodą. Na ostatnie 20 min duszenia solimy i układamy pokrojoną w paski dynię na wierzchu i ponownie przykrywamy naczynie.
Danie jednogarnkowe rozkładamy na porcje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.