Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 października 2018

Barszcz z kresów


porcja żeberek
lub mostek z większą ilością mięsa.
buraczki ok 600 g
zakwas do barszczu z buraków 1 szklanka
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
łyżka sproszkowanych grzybów
250 g śmietany
natka pietruszki


Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze porcje, buraka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wlewamy do garnka 1.5 - 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia. do gotującej się wody wkładamy mięso (wtedy będzie mniej szumowin do zbierania) bo zebraniu szumowin dodajemy buraka i przyprawy i suszone grzybki. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W następnym etapie dodajemy zakwas buraczany i po ponownym zagotowaniu podprawiamy barszczyk śmietaną.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...