500 g topinamburu
sól
pieprz
olej
szczypta oregano
szczypta tymianku
szczypta hyzopu
Topinambur myjemy i przecinamy na ćwiartki. dodajemy w misce przyprawy i skrapiamy olejem rzepakowym, potrząsamy by dobrze wymieszać.
Kurczaka przygotowałam w podobny sposób i piekłam obok w drugim naczyniu żaroodpornym.
Naczynie z kurczakiem wstawiamy ok 20 min wcześniej ponieważ topinambur upiecze się w krótszym czasie . pieczemy ok pół godziny. Podajemy z surówkami.
Topinambur to warzywo do którego jeszcze się nie przekonałam, smakuje trochę jak pietruszka, trochę jak buraczki. ;) Jeszcze kiedyś z nim się spotkam na pewno :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.