400 g mąki pszennej Reszelskiej Młynomag
100 g masła
150 g miodu
70 g cukru
1 op cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżeczki sody
1 op przyprawy korzennej 40 g
1 łyżeczka kakao
Masło, miód, cukier , cukier waniliowy, kakao i przyprawę do piernika, wkładamy do rondelka, ustawiamy na ogniu i mieszamy aż masa będzie gładka, zestawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę , wbijamy jajko i mieszamy, następnie stopniowo wlewamy masę korzenną mieszając łyżką
Całość zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki aby ciasto się schłodziło.
Wałkujemy cienko i wykrawamy pierniki, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 10-12 min.. uważając by się nie przypaliły.
Gotowe pierniki lukrujemy lub oblewamy czekoladą.
Przykładowy lukier
1 białko
1 szkl cukru pudru (przesianego)
kilka kropel soku z cytryny
Utrzeć do uzyskania białej gęstej masy lukrowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.