Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 grudnia 2018

Sernik z konfiturą wiśniową



Sernik wykonany metodą tradycyjną w makutrze kręcony ręcznie długo i żmudnie.


ciasto 2 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki krupczatki
3/4 kostki margaryny palma lub 200 g masła
2 łyżki kakao
szczypta proszku do pieczenia
2 żółtka
0,5 szklanki cukru

masa serowa
1 kg twarogu dobrego wiejskiego
6 jajek
1,5 szkl cukru
otarta skórka z cytryny
cukier wanilinowy cytrynowy
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny palma

dodatkowo
słoiczek dżemu wiśniowego domowego

Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki jak po przekręceniu przez maszynkę.
W makutrze wałkiem ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ok 10-15 min dodając po jednym żółtku, następnie po łyżce dodajemy twaróg aż do wyczerpania produktu, ucieramy ok 20 min aż cukier zupełnie się rozpuści i ser stanie się puszystą masą. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę z cytryny.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy serowej, dokładne mieszamy.
Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy o wym ok 33x23  dno należy wyłożyć papierem.  Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzchu robimy kleksy z dżemu wiśniowego i przykrywamy drugą warstwą tartego na tarce ciasta.
Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st.  Po wyjęciu studzimy w blaszce aż będzie zupełnie zimny.

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...