Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 stycznia 2019

Chiński rosół z sakiewkami


SKŁADNIKI:
ROSÓŁ:
porcja rosołowa
4 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
cebula
liść laurowy
biała część pora
lubczyk suszony
szczypta chilli lub chilli suszone
sól
pieprz czarny
opcjonalnie odrobina koperku/natki pietruszki
2-3 łyżki sosu sojowego
szczypta imbiru mielonego

SAKIEWKI:
Ciasto:
450 g mąki
300 ml wrzątku
łyżeczka soli
łyżka oleju

FARSZ:
500 g mięsa mielonego z szynki
1 mała cebula
sól
pieprz
jajko



PRZYGOTOWANIE:
Jedną marchewkę pozostawiamy całą, a pozostałe warzywa kroimy w słupki (3 marchewki, 2 pietruszki i selera), cebulę opalamy, razem z mięsem i porem wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Porcję rosołową, pora, pozostawioną w całości marchewkę oraz cebulę wyjmujemy z gotowego rosołu a następnie dodajemy do niego sos sojowy, szczyptę imbiru i chilli, gotujemy jeszcze chwilę. Opcjonalnie dosypujemy koperek i/lub pietruszkę. Gotowy rosół powinien być pikantny.

Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę by przestygło. Cebulkę siekamy drobno, marchewkę którą wyjęliśmy z rosołu rozdrabniamy i mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami.

Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i sklejamy sakiewki. Gotujemy w osolonej wodzie.
Podajemy z gorącą zupą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...