Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 stycznia 2019

Chińskie danie z polędwiczkami drobiowymi


400 g polędwiczek z piersi kurczaka
100 g makaronu z fasoli mung Radix-Bis  lub ryżowy
sól ziołowa Radix-Bis
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
3-4 g grzybów mun
sos sojowy ciemny
olej kokosowy Radix-Bis
pomidory z ziołami i czosnkiem Radix-Bis
pieprz
szczypta imbiru
mąka do panierowania






Polędwiczki myjemy, osączamy na durszlaku i przystępujemy do marynowania. Posypujemy pieprzem solą ziołową Radix-Bis, skrapiamy oliwą i sosem sojowym ciemnym. Odstawiamy na kilka godzin.
Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia, następnie gotujemy je ok 15 min. Odcedzamy i po przestygnięciu kroimy w drobne paseczki.
Warzywa kroimy w słupek. W woku rozpuszczamy łyżeczkę oleju sojowego i wrzucamy warzywa i grzybki mun. Przyprawiamy, pieprzem pomidorami i ziołami i czosnkiem Radix-Bis, solą ziołową Radix-Bis imbirem i sosem sojowym ciemnym.  Smażymy do miękkości, można podlać odrobiną wody i poddusić pod przykryciem.
Makaron ryżowy od Radix-Bis zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, po czym odcedzamy.
Polędwiczki z kurczaka otaczamy w mące i smażymy na oleju kokosowym Radix-Bis  na drugiej patelni na złoty kolor.
Do uduszonych warzyw z grzybami dodajemy makaron i smażymy jeszcze przez chwilkę mieszając. Nakładamy porcje makaronu i ładnie usmażone polędwiczki. Posypujemy natką pietruszki. Do dania można podać sosy pikantne i słodko-kwaśne.







1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...