Składniki:
2 wędzone makrele średniej wielkości
saszetka ryżu 100g
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili
2 marchewki
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 kartonik przecieru pomidorowego
papryka ostra i słodka w proszku do smaku
pieprz czarny,ziołowy do smaku
sól
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 7min od zagotowania wody. Studzimy.
Z ryb usuwamy skórę, ości, a mięso rozdrabniamy widelcem. Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na 3 łyżkach oleju. Obraną marchew ścieramy na tarce. Drobno kroimy papryczki chili, czosnek i dodajemy do smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut.
Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i mięso z ryb. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.
Słoiki z paprykarzem wkładamy do szybkowara na 30min
Przepis dostałam od koleżanki i nie mam pojęcia skąd pochodzi, ale jest świetny i polecam bardzo.
a bez szybkowara ile pasteryzować ?
OdpowiedzUsuńnie wiem, nie pasteryzowałam
Usuń